Kerstmatinee | Oratorio de Noël | Protestantse Laurentiuskerk | Breda
11 december 2022

Op zondag 11 december 2022 heeft de Bredase Opera onder leiding van dirigent Lex Wiersma in de Protestantse Laurentiuskerk het Oratorio de Noël van Camille Saint-Saëns uitgevoerd.  Voor de pauze zijn andere klassieke kerstnummers ten gehore gebracht. Sheila Conolly (sopraan), Daniëlla Buijck (alt), Erik Bomers (tenor) en Peter van Hoesel (bas) en instrumentalisten van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest verleenden hun medewerking aan het sfeervolle optreden. 

In 1860 componeerde Camille Saint-Saëns zijn Oratorio de Noël voor vocale solisten, gemengd koor, strijkers, orgel en harp. Het werk, gezongen in het latijn, is gebaseerd op teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, de psalmen en evangeliën en de katholieke kerstliturgie. Dankzij de pastorale sfeer, de kamermuziekachtige instrumentatie en de lyrische solopartijen is dit kerstoratorium uitgegroeid tot een van de meest uitgevoerde werken van Saint-Saëns. Het is zeker geen zoetsappig kerstverhaal, soms juist donderend (bij de aanstormende legers van engelen) of dreigend (over samenspannende heidenen en de mens die zich verliest in ijdelheid). Elders is de sfeer vol aanbidding, ijl en fragiel, smachtend, jubelend en vol belofte. De jonge Saint-Saëns liet zich beïnvloeden door koormuziek van onder andere Bach, Händel, Mozart en Berlioz. Bij zijn Oratorio de Noël is de invloed te horen van L’enfance du Christ van Hector Berlioz en de Sint-Ceciliamis van Charles Gounod.


Princenhage Klassiek | Breda | 10 juli 2022

In het kader van Princenhage Klassiek heeft de Bredase Opera op zondag 10 juli 2022 op het terras van Herberg Het Roode Hert verspreid over de middag een drietal kleine concerten gegeven.

Bij aangename temperaturen heeft het publiek op en rondom het terras kunnen genieten van een korte reis door de geschiedenis van de opera, met werken van onder meer Monteverdi, Mozart, Bellini, Bizet, Puccini en natuurlijk Verdi. 

Catherine Hawkins (sopraan) en Peter van Hoesel (bas) vermaakten het publiek met een aantal solostukken en een duet. 


Operaconcert | De Vrijthof | Hilvarenbeek | 3 juli 2022

Op zondag 3 juli 2022 trad de Bredase Opera op in de historische kiosk op De Vrijthof in Hilvarenbeek. Op het programma stond een reis door de geschiedenis van de opera.

Het weer werkte goed mee, vanaf de omliggende terrassen en het grasveld heeft het publiek kunnen genieten van werken van componisten als Monteverdi, Bizet, Rossini, Puccini, Mozart en Verdi.

Catherine Hawkins (sopraan) en Peter van Hoesel (bas) zongen enkele solostukken en duetten. Al met al een geslaagde middag! 


Operaconcert | Willem II-stadion | Tilburg | 1 mei 2022

De Bredase Opera heeft op zondag 1 mei 2022 een optreden verzorgd tijdens de (besloten) Voorjaarsbijeenkomst van Operaclub Nederland in de lounges van het Willem II-stadion in Tilburg. Op het programma stonden bekende  en minder bekende operawerken van onder meer Mozart, Verdi, Puccini en Bizet.  Waldin Roes (sopraan) en Peter van Hoesel (bas) namen de solostukken voor hun rekening. 


Requiem van Mozart | in de bewerking van Richard Maunder | 
Sint-Antoniuskathedraal | Breda | 3 april 2022

Na twee jaar uitstel heeft de Bredase Opera op zondagmiddag 3 april 2022 twee keer het Requiem van Mozart in de bewerking van de Richard Maunder uitgevoerd. Solisten Sheila Conolly (sopraan), Daniëlla Buijck (alt), Erik Bomers (tenor) en Peter van Hoesel (bas) verleenden samen met instrumentalisten van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest hun medewerking aan de optredens in de Sint-Antoniuskathedraal in Breda. 

Richard Maunder herschreef in de orkestratie op basis van de handtekeningen van Mozart. Voor zijn instrumentatie baseerde hij zich op vergelijkbare voorbeelden uit de opera's van Mozart. De bewerking van Richard Maunder uit 1988 sluit in haar bescheidenheid aan bij de unieke klankwereld van Mozarts Requiem. 

Met dank aan Avner van der Westen voor de foto's.


Viering 625-jarig bestaan Buren | Marechaussee Museum | Buren
18 september 2021

Op zaterdagmiddag 18 september 2021 zong de Bredase Opera samen met het orkest van de Koninklijke Marechaussee ter ere van het 625-jarig bestaan van de stad Buren.

Het concert vond plaats in de tuinen van het Marechaussee Museum in Buren. Het aanwezige publiek kon onder een stralende zon genieten van een licht klassiek getint concert, met af en toe een knipoog naar moderner werk, waarin uiteraard solistische bijdragen en een stevige mars niet ontbraken.

Klik hier voor een uitgebreide foto-impressie (met dank aan HaFo - Harma Fotografie).


Midzomerconcert | Protestantse Laurentiuskerk | Breda
5 september 2021

Het succesvolle buitenoptreden in Oosterhout werd op zondag 5 september 2021 gevolgd door het Midzomerconcert in de Protestantse Laurentiuskerk in het Ginneken in Breda. 

Opnieuw verleenden solisten Sheila Conolly, Peter van Hoesel, Cora Schoonderwoerd en Noa Sophie de Kock hun medewerking.
Onder leiding van dirigent Lex Wiersma klonken diverse bekende operawerken van Mozart, Verdi, Bizet en Jenkins.

Het weer werkte goed mee, waardoor het publiek tijdens de pauze in een sfeervolle ambiance in de tuin heeft kunnen genieten van een hapje en een drankje.


Operaconcert | Stadstuin De Schelp | Oosterhout
29 augustus 2021


Op zondag 29 augustus 2021 heeft de Bredase Opera in Stadstuin De Schelp in Oosterhout een operaconcert verzorgd.

Onder leiding van Lex Wiersma en met medewerking van solisten Sheila Conolly, Peter van Hoesel, Cora Schoonderwoerd en Noa Sophie de Kock bracht het koor bekende operawerken van onder meer Mozart, Verdi en Bizet.

Ondanks het mindere weer heeft het publiek genoten. Dat geldt ook voor het koor, want na alle coronaperikelen waren zangers en zangeressen blij weer voor publiek te kunnen optreden!