De Bredase Opera is opgericht in 1954. Sinds 1998 staat het koor onder de bezielende leiding van dirigent Lex Wiersma. Het koor onderscheidt zich door een niet-alledaagse repertoirekeuze en een hoogwaardige kwaliteit van uitvoering en treedt op met professionele solisten en orkesten.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden brengt de Bredase Opera niet alleen operamuziek ten gehore. Ook andere klassieke koorstukken en missen worden niet geschuwd, zoals de Paukenmesse van Haydn en de Carmina Burana van Orff of de Krönungsmesse van Mozart. Met de succesvolle uitvoering van de opera Rienzi van Wagner in november 2010 heeft de Bredase Opera andermaal zijn ambitie én lef om een niet-alledaags repertoire uit te voeren getoond. In 2012 is de ambitie verder vormgegeven door de uitvoering van het Requiem van Verdi. Het 60-jarig bestaan van de Bredase Opera werd op 25 mei 2014 gevierd met de scenische uitvoering van de opera Aida van Verdi in de grote zaal van het Chassé Theater in Breda. Minder dan een jaar later gevolgd door opnieuw een grote productie, de semiscenische uitvoering van de Carmina Burana van Orff. In 2016 is Mozart's beroemde opera Die Zauberflöte succesvol uitgevoerd, in 2017 gevolgd door drie uitvoeringen van Le Comte Ory van Rossini in Het Begijnhof en de Grote Kerk in Breda. In 2018 en 2019 is samen met de Bossche Opera de opera Cavalleria Rusticana van Mascagni uitgevoerd.
Door de uitbraak van de coronapandemie kon de uitvoering van het Requiem van Mozart in de bewerking van Maunder op 3 mei 2020 niet doorgaan. De Bredase Opera heeft echter niet stilgezeten, is steeds digitaal blijven repeteren en heeft zodra het weer mogelijk was weer optredens verzorgd. Dat resulteerde in augustus en september 2021 in een operaconcert in Oosterhout, het Midzomerconcert in Breda en het concert ter viering van het 625-jarig bestaan van de stad Buren in de tuinen van het Marechaussee Museum in Buren. Op 3 april 2022 vond de uitgestelde uitvoering van het Requiem van Mozart in de bewerking van Maunder plaats.
De Bredase Opera kent een stichtingsvorm met een zes leden tellend bestuur. Er is een grote mate van betrokkenheid van de leden bij het koor. Dit wordt onder andere vorm gegeven in commissies voor marketing, muziek, kleding, evenementen, bibliotheek, redactie en partijvertegenwoordiging. Voor uitvoeringen wordt een projectteam ingesteld.
Naast ambitie en passie spelen humor en vriendschap een belangrijke rol in het koor.