Bredase Opera zoekt zangers!


Zingen is gezond! Volgens neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder is zingen goed voor het brein. Muziek ontspant en prikkelt de hersenen, het zorgt voor ontspanning en vermindering van stress! 

'Zingen is goed voor je brein. ‘Tijdens het zingen worden verschillende netwerken in je hersenen actief, bijvoorbeeld voor je motoriek. Die gebruik je om geluid te maken of om je mond goed te bewegen. Daarnaast maak je ook nog veel stofjes vrij zoals oxytocine en dopamine waar je blij van wordt. Als je samen zingt, bijvoorbeeld in een koor, dan moet je ervoor zorgen dat alles gelijk loopt. Om dat op elkaar af te stemmen, worden weer andere netwerken in je brein geactiveerd die daarbij helpen. Dat zijn dezelfde netwerken die helpen bij het regelen van je emoties. Als je samen zingt, komt er daarom extra veel oxytocine vrij. Het geeft daardoor een gevoel van kracht en samen zijn.’ 

Net als vele andere koren heeft ook de Bredase Opera te maken met de nasleep van de coronaperiode. In de coronatijd hebben wij niet stilgezeten: wekelijks werd op afstand gerepeteerd via Zoom en we zijn doorgegaan met het geven van optredens, buiten en op afstand.

Na de coronaperiode is de Bredase Opera verder gaan met optredens in Breda en omstreken, te weten een optreden in Oosterhout in Stadstuin de Schelp, de viering van 625 jaar Buren samen met het orkest van de Koninklijke Marechaussee, het Requiem van Mozart in de Sint-Antoniuskathedraal in Breda, een Operaconcert in het Willem II –stadion in Tilburg en een buitenoptreden in Hilvarenbeek. Ook hebben we deelgenomen aan Princenhage Klassiek. In 2022 en 2023 is het Oratorio de Noël van Saint-Saëns en in 2023 de Carmina van Burana van Orff op meerdere locaties uitgevoerd. Verder hebben we medewerking verleend aan het TV-programma ‘Herinneringen voor het leven’ van AvroTros.

Voor de komende periode is ook weer een aantal uitvoeringen gepland. Op 30 juni 2024 geven we opnieuw acte de présence bij Princenhage Klassiek, waar we naast twee optredens in een tuin ook de opening verzorgen. Eind oktober zullen we in het kader van 80 jaar bevrijding van Noord-Brabant meewerken aan een concert waar we onder meer (delen van) ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins ten gehore zullen brengen. In de kerstperiode zullen we met een mooi repertoire wederom enkele optredens verzorgen. 

Helaas heeft de coronaperiode toch zijn weerslag gehad op ons ledenaantal. Inmiddels hebben we een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen. Maar er kunnen nog meer bij! We zijn dus op zoek naar nieuwe leden. Ook oud-leden zijn natuurlijk welkom. Het is nu een mooi moment om (weer) kennis te maken met de Bredase Opera.

Grijp nu de mogelijkheid aan om vrijblijvend (opnieuw) kennis te maken met ons koor. Tot de zomervakantie kan dat zonder contributieverplichting! Interesse? Mail dan snel naar bredaseopera@gmail.com, dan zorgen wij voor bladmuziek en kunt u sfeer proeven en meteen meezingen.  

De wekelijkse repetities vinden plaats op dinsdagavond van 20.15 uur tot 22.30 uur in Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2 in Breda. 
Bij vragen of voor aanmelden kunt u contact met ons opnemen via bredaseopera@gmail.com.